Dromen over Frankrijk

Terugblik: een maand wonen in ons Tiny House

”Denk jij nog wel eens aan de flat” vroeg Gijsbert laatst. We realiseerden ons dat we er nooit meer aan denken. Hoe fijn we het er ook hebben gehad.  We hebben niet het idee dat het een vakantie is, we weer naar ons vorige huis terug gaan. Of dat we het missen. Vanaf dag 1 in het Tiny House is het goed, dit is hoe we nu willen leven. We zijn er niet alleen qua huis maar ook qua ruimte zo op voor uit gegaan. Binnen is het leven overzichtelijk. Buiten zijn we veel en graag, alleen al het eten aan een lange tafel, met je voeten in het gras, maakt ons gelukkig.

We krijgen regelmatig de vraag hoe het bevalt. Of we tegen dingen aanlopen die we beter anders hadden kunnen doen (behalve kiezen voor een heel nieuw onderstel) of wat juist een aanrader is. Wat kunnen anderen van ons leren die ook een Tiny House (gaan) bouwen, in het bijzonder met kinderen?

Daarom een paar punten, gebaseerd op ruim een maand woonervaring:

– De meeste vragen gaan over de ruimte. Loop je elkaar niet in de weg? Neehoor, we houden het prima samen uit als we allemaal binnen zijn en de kinderen gaan zodra mogelijk naar buiten, desnoods met regenpakjes aan. En je hebt natuurlijk ook gewoon je programma, we gaan naar de speeltuin, naar het bos, op visite, naar de kerk, als we allebei werken gaan de kinderen naar de opvang. Dus je zit niet dag in dag uit iedere seconde in het huisje.
– Is het niet snel rommelig in zo’n klein huis? Niet meer dan in ons appartement. Misschien zelfs wel minder. We hebben nu veel minder spullen natuurlijk om rommel mee te maken. Toch lijkt er ook hier nog wel eens een speelgoedbom te zijn ontploft, net als in ieder ander gezin waar lekker geleefd wordt. Maar de opbergplekken zijn binnen handbereik, dus je ruimt het ook snel en makkelijk op.
-Hoe is het tijdens de zomerse temperaturen in huis? Warm. Maar niet warmer dan in andere huizen waar we die dagen komen. Het is niet benauwd en het fijne is dat de temperatuur in ons huis snel weer met de temperatuur buiten afkoelt. De warmte blijft niet hangen. Dus snachts was het niet warm en hebben we heerlijk geslapen.
-Een veranda is toch wel een heel goed idee met kinderen. Om natte schoenen op te laten drogen. Om toch buiten te zitten of te spelen en de was te drogen als het regent. En het is natuurlijk ook gewoon onze ultieme woondroom: een klein huisje met een veranda en daar op een schommelstoel. De mobiele veranda bouwen we zodra we op een plek voor langer termijn staan. Daar komt dan ook de kachel op.
-De vloer is van hout, omdat we de blanke kleur mooi vonden hebben we de vloer alleen gelakt. Maar dat blijkt haast niet schoon te houden, het vuil trekt er in. We gaan de vloer alsnog beitsen. Kortom, de kleine oppervlakte vloer wordt zeer intensief gebruikt, houd daar rekening mee.
-De wasmachine bevalt bijzonder goed. We hebben twee weken gewassen in de wasserette van de camping maar we waren dolblij toen we onze eigen wasmachine konden gebruiken. Natuurlijk moet je kritischer zijn met was, maar kinderen maken nu eenmaal veel vuil.  Zeker als ze veel buiten zijn, weer of geen weer.
-We zijn blij dat de kinderen allebei een eigen plek hebben, juist omdat het huis zo klein is. We merken aan Juliette dat ze het fijn vindt om even alleen te zijn en wat te rommelen in haar kamertje, zonder een babybroer die zich met zijn dikke spekdijen een weg door alles heen baant.
-Onze openslaande deuren zijn van onder tot boven van glas. Dat ziet er natuurlijk geweldig uit, veel ramen, buiten naar binnen halen. Maar met kleine kinderen komen op het glas tot een meter hoogte handafdrukken op. Tenzij je iedere dag wil ramen zemen. Nuja, we leren er wel mee leven.

Tot slot, ons leven is verder niet veranderd. We hebben hier heerlijke dagen maar natuurlijk ook wel eens baaldagen. Dagen waarop er stress was op het werk, de kinderen uit hun hum zijn, doorkomende tandjes de nachtrust verstoren.  Maar ook als we die dagen meetellen, zie we ons hier in wel met veel plezier blijven wonen.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0