Dromen over Frankrijk

Goeroe

Een ieder die de stap zet om naar Frankrijk te verhuizen komt vroeg of laat in aanraking met de website www.infofrankrijk.com, een goed gedocumenteerde site met eigenlijk alle voorkomende informatie, van regelgeving tot verbouwing.
Het belangrijkste onderdeel hierbij is het forum, waar je alle soorten vragen kunt stellen of helpen beantwoorden. In de tijd dat wij in Frankrijk woonden hebben wij hier regelmatig ons licht opgestoken.

Er is 1 man die in dit kader bijzondere aandacht verdiend, de absolute Koning van het klusforum, de Goeroe: Christian von Klösterlein, ook wel bekend als Christian-le-Bricoleur.

Een ingenieur-in-ruste, die het klussen haast tot wetenschap heeft verheven.
Bij bijna alle topics over klussen kun je bijdrages van hem lezen. Uitgebreid en helder legt hij stap voor stap uit hoe je dit of dat moet doen en zelfs als mensen te lui zijn om het forum door te spitten (zoals ik) en dezelfde vraag voor de zoveelste keer stellen heeft hij het geduld om het voor de evenzoveelste keer uit te leggen. Dit alles moet hem bijna een dagtaak kosten, hoewel hij in zijn bijdrages aangeeft zelf ook nog te klussen vraag ik me haast af wanneer hij dat doet.

Ik moet toegeven, in het begin vond ik het maar een irritant betwetertje. Een pietje precies. En nog een soort Duitsert ook…
Als je alles zou doen zoals hij, dan duurde alles 3x zo lang. Zo’n typische pensionada, zo redeneerde ik, met veel tijd en vooral veel geld en geen deadlines.
Grotendeels moet ik terugkomen op deze kritiek. Nu ik zelf een aantal jaren in het vak zit weet ik dat je dingen goed en grondig moet aanpakken en dat een goede voorbereiding veel tijd vergt maar nog meer tijd scheelt. Christian, es tut mir leid.

Ergens in 2006 of 2007 was er dan plots het bericht op het forum dat Christian was omgekomen tijdens zijn wintersport, gepost door een familielid. Het forum veranderde  in een condoleanceregister, de ene lofzang na de andere werd aangeheven en het bleek dat hij voor heel veel mensen wat had betekend met zijn heldere, geduldige adviezen.
Bizar om na ruim een week een bericht te zien van Christian zelf, dat hij heus niet dood was en dat een of andere zieke geest dit de wereld had ingeholpen…
Nog altijd vraag ik me af wat dat met je doet, als je je eigen sterven meemaakt en de reacties van de mensen hierop. Het kan hele mooie dingen opleveren.

Ik vermoed dat alle goede woorden bij zijn ‘sterven’ hem sterk bemoedigd hebben door te gaan op deze weg, en tot op de dag van vandaag is Christian-le-Bricoleur absoluut heer en meester op het klusforum voor de Frankrijkgangers.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0