Dromen over Frankrijk

Recycle douche

De hei in bloei. Een overvloed aan bramen langs de smalle paadjes in de bossen van Bilthoven waar we onze handen paars aan plukten. Een daad van burgerlijke ongehoorzaamheid, blijkt tegenwoordig. Het regende in augustus ook meer dan de maanden hiervoor. De grote, blauwe tonnen onder ons huis vullen zich met water dat via de regenpijpen uit de dakgoot stroomt.

Veel zon én veel regen, prima weer voor een zelfvoorzienend huis. In augustus zijn de laatste zonnepanelen geplaatst en is het systeem aangesloten. Nu kunnen we zonne-energie opslaan in accu’s voor onze verlichting, koelkast en wasmachine.

Ook werkt de recycledouche, waar we op geproost hebben: niet meer op en neer naar het toiletgebouw. De douche filtert en hergebruikt het regenwater tijdens het douchen. Daarna gaat het water naar de wasmachine. De helofytenfiler, ook wel plantenfilter genoemd, zuivert als laatste het water vanaf de wasmachine en het keukenblok voor het weer de grond in gaat. Dat betekent natuurlijk dat we afbreekbare schoonmaakmiddelen, afwasmiddelen en verzorgingsproducten gebruiken.

Deze maand had Juliette ook voor het eerst een vriendinnetje te logeren. Twee nachtjes. En dat paste ook prima. Kinderen lijken er weinig moeite mee te hebben, met ons kleine huis. Een meisje liep voorbij en zei: Wat een mooi indianenhuisje heeft u, daar wil ik ook wel in wonen.

Het is fijn om de installaties te testen en als backup de voorzieningen van de camping te hebben. We genieten met volle teugen van het bospark en de faciliteiten. Het zwembad waar Juliette als het maar even kan in ligt, haar ogen zo blauw als het water. De zandverstuiving, waar Berend als een klein tankwagentje rond kruipt. Want straks, al het huisje helemaal af en de zomer voorbij is, maken we ons weer klaar voor vertrek.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0