Dromen over Frankrijk

Ons Tiny House verwarmen

In de stromende regen laat ik de hond uit langs de randen van de Biltse Duinen. Ik passeer de achtertuin van een villa. Pianospel komt mij tegemoet door openstaande ramen. Vrolijk en licht. Het bos lijkt iets minder donker en guur. Ik besluit vaker naar klassieke muziek te luisteren. Zeker als straks de donkere wintermaanden komen, is extra warmte en licht welkom.

Wat hebben we afgelopen weken genoten van het bijna voorjaarsachtige weer en de bontgekleurde herfstbossen. Nu is het serieus herfst. Oktober leek de regen te hebben opgespaard voor de laatste dagen van de maand. We hebben een weerstation waarop we de temperatuur binnen en buiten in de gaten houden. Op dit moment is het buiten 12 en binnen, zonder enkele vorm van verwarming, precies 19 graden. Uitstekend, trui en sloffen aan. Hoger hoeft voor ons niet, we zijn geen stokers. Het valt ons op dat je enkel met onze aanwezigheid, dus lichaamswarmte en een activiteit als koken of koffie zetten met het mokkapotje, een kleine, goed geïsoleerde ruimte al snel op temperatuur krijgt.

Lukt dat niet, dan hebben we de plintverwarming. In september is de temperatuur al een paar keer dicht bij het vriespunt geweest. Toen hebben s avonds de plintverwarming een paar uur aangezet en tikten we zelfs een keer de 20 graden aan. De plintverwarming lijkt op een radiator, er wordt via de plint onder de keuken warme lucht de ruimte ingeblazen.
Begin november dook de temperatuur onder het vriespunt. Toen bleek de plintverwarming het niet te trekken. Binnen werd het niet warmer dan 13 graden. Berend kroop rond in zijn skipak. Juliette wilde het liefst alleen haar zomerjurk aan. Ze hadden nergens last van maar wij vonden het te koud en regelden een  petroleumkacheltje als back up.

We kijken uit naar onze nieuwe woonplek. Want dan kan de veranda, die Gijsbert al in mobiele delen heeft gemaakt, geplaatst worden. Daar komt een kacheltje op die, mocht het vriezen, ook de binnenruimte verwarmd. Een kapstok voor de natte jassen en schoenen. En een schommelstoel om, naast een knapperend vuurtje, mooie (piano)muziek in te luisteren. Dán is het precies zoals we altijd ons droomhuis beschreven. Meer hebben we niet nodig.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0