Dromen over Frankrijk

Past er wel genoeg speelgoed in een Tiny House?

Speelgoed blijft een onderwerp waar we veel reactie op krijgen. Het zogenaamde ”gebrek” aan speelgoed vooral. Hebben onze kinderen te weinig speelgoed en worden ze jaloers op andere kinderen, vroeg iemand zich bezorgd af.

We hebben een koffer met lego, duplo, verkleedkleren, auto- en treinbaan, knutselspullen en playmobil. Het koffersysteem werkt goed, want behalve dat zo’n kofferkast er leuk uit ziet, houdt het de boel overzichtelijk. En een koffer is op gegeven ogenblik vol. Als er dan iets nieuws in komt, moet er iets anders uit. We hebben nog een paar puzzels, boeken, knuffels, spelletjes en wat buitenspeelgoed zoals een bal, loopwagen, fiets en een schep. Daarnaast spelen ze nog op het kinderdagverblijf, in de crèche van de kerk en bij opa en oma, vriendjes en vriendinnetjes met van alles.

Het grappige is dat Berend zich het liefste bezig houdt met klimmen, aardappels vervoeren in zijn kiepwagen om ze vervolgens in onze schoenen te proppen en het open en dichtdoen van deuren. Buiten graven in het gras en in bloempotten vindt hij heerlijk. Juliette is ook graag buiten. Ik denk, dat als we bijna al het speelgoed weg zouden doen, ze zich nog steeds uitstekend vermaken.

Hoe doen we dat met verjaardagen. Sinterklaas is in aantocht en Kerst schiet ook op, met bijbehorende cadeautjes. We vinden het belangrijk voor onze kinderen om feesten te vieren. Daar horen cadeautjes bij, de spanning en de blijdschap van het krijgen. Het is mooi om mee te geven wat de waarde van geven en krijgen is. We hopen dat we de kinderen in de loop der tijd leren dat het niet om de hoeveelheid of prijs van de cadeautjes gaat. Maar om liefde en aandacht. En dat de mooiste cadeaus gratis zijn.

We vinden het dus prima dat er in december en rond verjaardagen speelgoed binnen komt. Wel houden we het zo klein mogelijk, dat begint al met het aantal gasten op verjaardagen bijvoorbeeld. De meeste mensen zitten trouwens echt niet op een verjaardag van een peuter te wachten. Tenzij het een kleinkind of nichtje/neefje is. We denken dat veel cadeaus en bezoek bij kinderen meer prikkels oplevert dan plezier.

Opa’s en oma’s houden gelukkig rekening met onze manier van leven, ze vragen vooraf om ideeën en houden het aantal cadeautjes heel bescheiden. Dat is fijn. Zelf geven we ze ook een paar cadeautjes met hun verjaardag, sinterklaas en Kerst. We kijken goed wat voor soort speelgoed ze leuk vinden en bij voorkeur aanvullend op wat ze al hebben. Mits het nog in de koffer past. We winkelen daarvoor gerust op marktplaats. Het is vooral belangrijk dat het speelgoed is waar ze intensief mee kunnen spelen, hun creativiteit en fantasie in kwijt kunnen en wat lang mee gaat. Nuttige zaken geven we ook, zo maak je Juliette net zo goed blij met nieuwe regenlaarsjes.

Regelmatig en in ieder geval vlak vóór verjaardagen en de decembermaand houden we opruimactie en gaat er van alles richting kringloop of vrienden. Welk speelgoed mag weg? Waar wordt niet meer naar omgekeken, wat zijn ze ontgroeid? Nu verdwijnt het ongemerkt uit huis maar als de kinderen straks ouder worden, betrekken we ze erbij. De Albert Heijn actie met de goedzak of de schoenendoosactie van Actie4Kids is een mooie manier om kinderen te leren om te geven en te delen. Want vergeleken bij miljoenen andere kinderen hebben Berend en Juliette het namelijk bijzonder goed.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0