Dromen over Frankrijk

Moedig leven

Berend stapt met rode, bolle wangen jammerend rond. Ik heb hem een zwarte stift afhandig gemaakt. Hij ziet eruit als een mijnwerker. Juliette kleurt een kleurplaat heel roze. Sinds hun aanwezigheid in mijn leven, sluimert er diep in mij een draak die de naam Angst draagt.

De lange, warme zomer sloot triest af. In één week tijd stierven zes kinderen bij twee verschillende, verschrikkelijke drama’s.  Sommige mensen zeggen dat het je hypocriet maakt. Verdriet om de voor jou onbekende Nederlandse slachtoffers terwijl wereldwijd zoveel mensen lijden. Ik denk dat het je gewoon mens maakt. Leed dat in een vertrouwde context gebeurd, dat mensen overkomt met wie je je kunt vereenzelvigen of letterlijk dicht bij huis, raakt je dieper. Die donderdagochtend vulde ik net als de getroffen ouders rugtasjes met brooddoos en beker, poetste tanden, borstelde haren. Glitterspeldjes in. Doe je deze mooie jurk aan? Niet zo treuzelen. Uit school kan je verder kleuren.

De dagen daarna regent het en is het kil. Berend en Juliette gaan uit logeren vanwege de Open Dag van Kleinhuizen maar het liefst verberg ik ze tot hun twintigste in huis.
Ik denk dat alle ouders ergens diep van binnen een steek van onrust onderdrukken wanneer ze hun kind toevertrouwen aan school, opvang, familie, ouders van vriendjes, vervoersmiddelen en als ze groter zijn, aan zichzelf.
We willen onze kinderen leren moedig te zijn. Gevaren goed inschatten zonder bang te leven. Opkomen voor liefde, schoonheid en recht. Vrij zijn. Maar na dergelijke hartverscheurende gebeurtenissen, wankelen die waarden.

Datzelfde weekend gaat de documentaire Tiny Boundaries in première. De roadtrip van het Tiny House, gebouwd door Gijsbert en Gijs en naar Schotland gebracht, vermengt zich met het verhaal van de eigenaars, Lynton en Pi. Gewoond op veel verschillende plekken op aarde, hebben ze nu hun thuis op het Schotse eiland Jura. Lynton zegt iets moois over opvoeden. Vertel je kinderen niet alleen dat ze de keuze hebben, fouten mogen maken en vrij zijn. Leef het ze voor. Het geeft mij de moed mijn innerlijke draak te temmen.

De zon schijnt weer, al hangt herfstkou in de lucht. Langzaam begint ons leven zich naar binnen te verplaatsen. We hebben een nieuw tiny houtkacheltje precies op tijd voor de eerste nachtvorst geïnstalleerd. In ons veilige, fijne, kleine huis beramen we nieuwe avonturen.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0