Dromen over Frankrijk

Vuur maken

De winter leek er even zin in te hebben. IJsbloemen op de ramen en het veld wit van rijp. Er viel een klein beetje paksneeuw zelfs, met mooie plaatjes van wit bepoederde Tiny Houses tot gevolg. Op de veranda dronk ik mijn koffie in de winterzon. Sjaal om, handschoenen aan. Inmiddels waait en regent het al dagenlang, de zon krijgt nauwelijks ruimte. Het zijn overduidelijk de donkere dagen voor Kerst. Juliette zingt hard en ontroerend vals kerstliedjes waar Berend ”Oma Pluis” doorheen scandeert.

Het brengt mij terug naar de winter van vorig jaar. Voor het eerst helemaal offgrid, troffen we direct de mistige decembermaand. Hoe anders is het nu. We hebben buren, ik kan de lichtjes zien. We hebben een backupaansluiting waar we naar overschakelen als er te weinig zonlicht is. En we hebben nu onze cubic mini stove. Dit kleine maar dappere kacheltje stoomt ons hele huis warm.

Om een goed, effici├źnt en zo schoon mogelijk brandend vuur te maken en te behouden, heb je aandacht en geduld nodig. Het is een kunst blijkt ook uit het boek De man en het hout. Ik ben rap aan het leren. Vuur maken heeft iets rustgevends. Troostend bijna, het raakt aan een oergevoel. Soms mis ik centrale verwarming. Vroeg in de ochtend bijvoorbeeld, dan is het vrij koud. Of als ik niet op zit te letten omdat ik gefocust ben op werk of kinderen, en het vuur doodleuk uit gaat. Het moet nog wat beter in mijn systeem komen.

In december waren we een weekend naar Schotland, op bezoek bij het Tiny House uit de docu Tiny Boundaries en haar eigenaars. We reden een deel van de roadtrip, we zagen heel veel herten, dikke zeehonden lagen op stenen in zee te zonnen. De zon scheen, we nuttigden goede maaltijden en bier in charmant oude pubs (doorgaans voorzien van een knapperend haardvuurtje). Er waren geen midges. We aten haggis en dronken thee in de chaotische keuken in het prachtige huis van een ├ęchte landlord. Een topweekend. Toen we na een lange reis van geannuleerde veerboten en onverwachte overnachtingen in gammele hotels weer in Nieuwegein aankwamen, staken we ons kacheltje aan. Het vuur laaide op, we waren weer thuis.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0