Dromen over Frankrijk

Vragen en antwoorden

Woonkamer met de twee slaapkamers van de kinderen.

Veel gestelde vragen over ons Tiny House (avontuur)

Waarom wonen jullie in een Tiny House?
Hoe en waar we eerst woonden en wat ons bezielde om zelf een Tiny House te bouwen om daar permanent in te wonen, vertellen we hier. 

Hoe groot (of klein) is ons Tiny House?
Ons huis heeft een vloeroppervlakte van krap 25 m2. Wanneer we de oppervlakte van de veranda meerekenen komen we op ongeveer 40 m2 uit.  maat gemaakt en door ons zelf ontworpen.

Wonen we legaal?
Ja! Met adres en al. Dat is best uniek in Nederland. Gemeente Nieuwegein durfde het aan: en Tiny Village als pilotproject. Na een half jaar op een camping in Bilthoven, vertrokken we in winter van 2017 naar Kleinhuizen. In 2020 zal deze locatie in Nieuwegein bebouwd worden, tot die tijd maakten we er een fijne, mooie plek van. In december 2019 verhuisden we naar een nieuwe plek in Zeist en is het mobiele dorp uitgebreid met zeven extra plekken. Alle plekken zijn inmiddels vergeven.

Kunnen we jullie huis/Tiny Village Kleinhuizen bezoeken?
We organiseren Open Dagen waarop je het Tiny Village en dus ook ons huis kunt bezoeken. Houd de website van Kleinhuizen (En evt instagram/Facebook) in de gaten. Daaromheen doen we geen bezoek voor de rust van onszelf en ons gezin.

Waar moet je beginnen als je in een zelfgebouwd Tiny House wilt wonen?
Wij hebben goede ervaring met tegelijk beginnen met zoeken naar een plek en ons Tiny House bouwen. Je laat daarmee namelijk zien dat het je serieus is. Dat, wanneer er een locatie vrij komt, je er direct kunt staan. Je kunt zo nodig mensen van de gemeente je Tiny House (in aanbouw) laten zien, zodat ze een goede indruk krijgen.

Wanneer je een gemeente op het oog hebt waar je graag Tiny wilt wonen, maak een mooi plan waarin je de meerwaarde van Tiny Houses voor de gemeente&burgers benadrukt. Wees pro-actief, benader (groene) politieke partijen, netwerk onder organisaties met duurzame missie/initiatieven en zoek medestanders van Tiny Houses in je gemeente. Dien bij voorkeur gezamenlijk een positief! plan in. Houd ook (de facebookgroep van) Tiny House Nederland in de gaten en Tiny Findy

Hoe hebben we het Tiny House gefinancierd?
Deels met spaargeld en deels met Crowdfunding. Het feit dat we het huis (met hulp van vrienden) zelf bouwden, scheelde natuurlijk in de kosten.

Wat maakt ons Tiny House duurzaam?
W
e kiezen voor kwaliteit. De garantie dat het huis minimaal 50 jaar mee gaat. Het materiaal dat wij gebruiken komt van houtplantages, is gerecycled of is restmateriaal van andere verbouwingen. Ook verwerkten we in het interieur veel bamboe. En wanneer het huis ooit wordt afgebroken, willen we dat de materialen ook dan geen gevaar vormen voor de natuur.

Omdat het grijze water ons huis verlaat via een helofytenfilter, gebruiken we alleen eco schoonmaak- was- en verzorgingsmiddelen. En simpelweg het hebben van weinig ruimte verandert je consumptiepatroon.

Is het zelfvoorzienend?
We vangen regenwater op via de dakgoot in tonnen. Filteren het, gebruiken het water, filteren het opnieuw en gebruiken het dan voor douche en wasmachine. We hebben wel ontdekt dat we te weinig wateropslag hebben. Daarom zijn we blij met de backupvoorziening die inmiddels op ons terrein aanwezig is en waar we naar om kunnen schakelen als we tekort aan water of energie hebben.

Er staat een droogtoilet in het huisje en 12 zonnepanelen op het dak zorgen voor de electra. Warmte komt van plintverwarming (en onze eigen aanwezigheid), bij kou kunnen we evt bijstoken met een kachel. We koken op gas, helaas lukt dit (nog) niet op  onze zonnepanelen. Wie weet in de toekomst.

Hebben we op basis van onze ervaring tips voor zelfbouwers?
– Zorg voor een goede, nieuwe trailer. Neem daar geen risico’s
– Afvalscheiding is iets waar we niet goed over na hebben gedacht. We hebben nu twee hippe gele vuilnisbakken staan, leuk, maar mooier is natuurlijk om dit in je keukenontwerp mee te nemen. Afvalloos leven is helemaal ultiem maar met werk en een gezin voor ons onhaalbaar.
– Bezuinig niet op de vloer. De kleine oppervlakte wordt zeer intensief gebruikt.
– Wij hebben een veranda maar wanneer je daar niet voor kiest: zorg voor een goede, logische plek voor (natte) jassen en schoenen.
– Wij dachten, met gezin, een aardige koel-vriescombinatie nodig te hebben. Inmiddels zijn we er achter dat dit niet nodig is. Een kwestie van goed inkoopbeleid, dat moet toch al als je in een Tiny House woont. Onze koelkast is vaak half leeg en dat is best zonde van de ruimte.
– Wij hebben overal goed over nagedacht behalve de zitbank, die schoot er bij in. We komen er achter dat een lekkere bank toch wel essentieel is voor een fijn huis. We hebben er alsnog een fijne bank van gemaakt maar het gelijk goed doen is natuurlijk beter. Moraal van het verhaal is dat je van te voren goed nadenkt wat essentieel is voor je woongeluk en dat verwerkt in je ontwerp.

Welke apparaten gebruiken we wel en niet in huis?
De wasmachine, koelkast, fornuis en staafmixer mochten blijven. We gebruiken een melkpannetje ipv waterkoker en een mokkapotje ipv koffiezetapparaat. Vaatwasser, droger, tosti-ijzer, senseo, broodrooster, strijkijzer, fohn hebben we niet 😉

Hoe ervaren de kinderen het tiny wonen?
We kunnen ons geen betere plek voorstellen voor kinderen om te wonen dan in Kleinhuizen. Ze spelen heel veel buiten, hebben alle ruimte, kippen om te knuffelen en groeien op in een klein, sociaal burennetwerk. Ze hebben twee ontspannen ouders die niet (meer) onder druk staan om iedere maand de hypotheek e.a. te kunnen betalen. 

Dit neemt niet weg dat we blijven toetsen of de kinderen nog steeds gelukkig worden van deze manier van wonen.  Soms fantaseren we over een extra tiny house bouwen met en voor de kinderen. 

Wat is het mooiste, leukste aan wonen in een Tiny House?
Het mooiste vinden we iedere ochtend wakker worden in het huis dat we met eigen handen hebben ontworpen en gebouwd. Daarnaast, het leven is echt lichter met minder ruimte ín en meer ruimte óm het huis. Onze woonlasten zijn drastisch omlaag gegaan. Ook zijn we blij dat we deel uitmaken van een ‘Tiny Village’ met gelijkgestemden met wie je iets moois van en voor de omgeving maakt.

Wat valt er tegen/wat zijn nadelen aan wonen in een Tiny House?
Als je ziek bent of gewoon zo’n dag hebt waarop alles mis gaat en je ook nog eens in de stromende regen naar huis bent gefietst, dan mis je best nog wel eens een lekker bad of een superlange warme douche. Ook het legen en schoonmaken van het composttoilet is niet leuk om te doen. De onzekerheid over het vervolg van het project in de toekomst is spannend, zeker vanwege de kinderen.

Maar de voordelen wegen wat ons betreft zwaar op tegen de nadelen. 🙂

Volg ons ook op instagram/onstinyhouseavontuur

Gijsbert bouwt ook in opdracht Tiny Houses: www.libertetinyhouses.nl

Share and Enjoy !

0Shares
0 0